Eticaret Sitelerine Hangi Sosyal Paylaşım Sitesi Daha Fazla Kazandırıyor
Günümüz internet kullanıcıları zamanlarının çoğunu sosyal ağlarda geçiriyor. Bu da, e-ticaret sitelerinin pazarlamada bu mecralara yönelmesine neden oluyor. Hangi sektörde ürün pazarlıyor olursanız olun Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube gibi sosyal ağlarda, hedeflediğiniz dikeye uygun bir kitle bulunabiliyor. Peki hangi sosyal ağ satışlarda daha etkili? Ya da izlediğiniz pazarlama stratejileri için hangi mecra daha uygun?
Farklı araştırmalardan elde edilen verilere göre birden fazla sosyal ağ sitesinde varlık göstermenin hem marka bilinirliğinize, hem de satışlarınıza etkisi büyük. Fotoğrafçılıktan giyime, web tasarımından güzelliğe… Sosyal ağlar e-ticaret işinizde satışlarınızı artırmanıza yardımcı olabilir.
Pazar payı paylaşımı
E-ticaret alanında, sosyal ağlarda satışa dönüşen ziyaretlerin büyük kısmını Facebook elinde tutuyor. Facebook’un hakim olduğu alanlar arasında spor malzemeleri, evcil hayvan ürünleri, fabrikadan satış gibi onlarca farklı dikey bulunuyor. Bu da, e-ticaret faaliyetlerinizde Facebook’un, satışlarınızı hızla artırmanıza yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Bunun yanında Twitter, Pinterest ve YouTube gibi diğer sitelerin de oldukça etkili oldukları alanlar var. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkün:
Pinterest: Antika ve kolleksiyon eşyaları, kitap ve dergiler, IT ve bilgisayar
YouTube: Dijital ürünler, servisler, ticaret, otomotiv
Twitter: Ev ve ofis mobilyaları, bahçe gereçleri, hediyelik eşyalar
Dönüşüm oranları
Araştırmalar, son yıllarda sosyal ağlarda e-ticaret hacminin genişlediğini gösteriyor. Özellikle Pinterest, LinkedIn ve Facebook üzerinden gerçekleşen satın almalar, diğer sosyal ağlara oranla, gözle görülür biçimde yüksek. Kullanıcılar için e-ödeme sistemlerinin güvenilirliğindeki artışla birlikte, bu sayının daha da artması bekleniyor.
Dönüşüm oranlarında Facebook tartışmasız lider. Ancak Facebook haricinde öne çıkan sitelerin büyük çoğunluğunu Vimeo, YouTube, Instagram gibi görsel ve video ağırlıklı paylaşım ağları oluşturuyor. Bu adeta, sosyal ağlarda görsel içeriklerin dönüşüm sağlamadaki gücünün bir kanıtı niteliğinde. Sıralamada bu siteleri Twitter ve Google Plus takip ediyor.
Ortalama satın alım değerleri
Araştırmaların ortaya koyduğu diğer bir önemli veri ise sipariş miktarının, elde edilen gelire oranı. Buna göre, alışveriş başına gerçekleştirilen harcama tutarları, sosyal ağlar arasında farklılık gösteriyor. Instagram ve Pinterest gibi görsel sosyal ağların bu alanda da rakiplerini geride bıraktığı görülüyor.